Η σημασία της στοματικής υγείας αλλά και το αλληλένδετο της με τη γενικότερη υγεία είναι πλέον ευρύτατα αποδεκτά και επιστημονικά τεκμηριωμένα. Επιπλέον, ένα υγιές στόμα μπορεί να επιδράσει θετικά ακόμα και στον ψυχισμό του ατόμου καθώς, εκτός από όργανο πρόσληψης τροφής, το στόμα αποτελεί όργανο έκφρασης και εξωτερίκευσης των συναισθημάτων μας.


Σύμφωνα με μελέτες, τα άτομα με φλεγμονώδεις νόσους του στόματος έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο, απόφραξη αγγείων και εγκεφαλικά επεισόδια.

Επιπλέον, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι ενήλικες με ουλίτιδα αποδίδουν χειρότερα σε γνωστικά τεστ δεξιοτήτων / μνήμης και έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαταραχές της γνωστικής λειτουργίας που συνδέονται με τη νόσο Alzheimer.

Η κακή στοματική υγεία έχει συνδεθεί επίσης με την ανάπτυξη μόλυνσης σε άλλα μέρη του σώματος. Υπάρχουν για παράδειγμα έρευνες που καταδεικνύουν σύνδεση μεταξύ ουλίτιδας και ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μιας αυτοάνοσης ασθένειας που προκαλεί φλεγμονή των αρθρώσεων. Οι ειδικοί λένε ότι ο μηχανισμός της καταστροφής των συνδετικών ιστών και στις δύο ασθένειες είναι παρόμοιος.

Η καλή στοματική υγεία συμβάλλει επίσης στη διατήρηση σταθερών των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με διαβήτη έχουν υψηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη νόσων του περιοδοντίου και το αντίστροφο. Έτσι, η διατήρηση καλής στοματικής υγείας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εμφάνισης διαβήτη.

Οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι επιβάλλονται και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκειμένου να αποφευχθούν επιπλοκές κατά τον τοκετό. Σύμφωνα με μελέτες, οι έγκυες γυναίκες με κακή στοματική υγεία είναι πιο πιθανό να φέρουν στον κόσμο πρόωρα και ελλιποβαρή νεογνά σε σχέση με εκείνες με καλή στοματική υγεία.

Η φροντίδα του στόματός μας μπορεί ακόμη να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος. Όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας ο εγκέφαλός μας λαμβάνει το μήνυμα ότι η ώρα του φαγητού έχει περάσει. Έτσι, τείνουμε να πεινάμε (και να τρώμε) λιγότερο.

Ένα υγιές στόμα που συνοδεύεται από ένα όμορφο χαμόγελο μπορεί επιπροσθέτως να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή μας. Τα νοσήματα του στόματος προκαλούν πόνο ,αισθητικά προβλήματα, δυσκολία στην διατροφή και την επικοινωνία και μας καταδικάζουν τελικά σε απομόνωση. Η έλλειψη ενός η περισσοτέρων δοντιών μας δημιουργεί την τάση να αποφεύγουμε να χαμογελάμε ή να διστάζουμε να μιλήσουμε σε ένα δημόσιο χώρο. Μπορεί επίσης να προσδώσει στο πρόσωπο πιο γερασμένη όψη. Η ουλίτιδα, τα κίτρινα ή χαλασμένα δόντια συνδέονται συχνά, εκτός από την αντιαισθητική εμφάνιση του στόματος, με δυσάρεστη αναπνοή, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει αρνητικά την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας αλλά και τις κοινωνικές μας συναναστροφές. Τα παιδιά επηρεάζονται επίσης, δεδομένου ότι μερικές φορές αισθάνονται αμηχανία στο πώς τα δόντια τους μπορεί να φαίνονται στους φίλους τους. Η πιθανότητα να υποστούν πειράγματα στο σχολείο τους προκαλεί συστολή και απροθυμία να συμμετάσχουν στις σχολικές δραστηριότητες και τα οδηγεί στην απομόνωση.

Με το στόμα μας τρεφόμαστε, μιλάμε και εκφράζουμε τα συναισθήματά μας. Το να το κρατήσουμε υγιές είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική μας υγεία, την ψυχική μας ισορροπία και την κοινωνική μας ζωή. Στοματική υγεία σημαίνει ποιότητα ζωής.